Happy Independence Day USA

Nation's Capitol Celebrates Independence Day With Fireworks

Η ερώτηση που εκανε ένας φίλος σημερα, με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με έβαλε σε σκεψη. Πως θα ήταν ο κοσμος σημερα χωρις την Αμερική. Πάμε λοιπόν πισω καμια τριακοσαρια χρονια, και δεδομένης της εξερευνητικης διάθεσης που υπήρχε τότε στην Ευρωπη, μόνο αν δεν υπήρχε αυτο το κομματι γης που σημερα ονομάζουμε Αμερικανική Ηπειρο, δεν θα ειχε ανακαλυφθεί.

Παντα υπάρχουν λαοί με κατακτητικές διαθέσεις, ας μη ξεχνάμε και τα δικα μας, οποτε η εξερεύνηση και η εξάπλωση ισως να ειχε στραφεί προς την Ασία η την Αφρική. Η Ευρωπη δεν θα ειχε λόγο να ενωθεί και ο πολιτικός χαρτης της μπορει να ήταν εντελώς διαφορετικός. Δεν ειναι εύκολο να ξεκινήσεις απο μια πολιτική κατάσταση, αυτή πριν τριακόσια χρονια και να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί, μόνο εικασίες μπορεις να κανεις παντα βασιζομενος σε υποθέσεις. Δυο πραγματα μπορω να πω με βεβαιότητα. Αν δεν υπήρχε Αμερική, δεν θα φορουσες τζην και δεν θα ετρωγες πατάτες τηγανητες.

Στην χώρα μας, τα αισθήματα για την Αμερική ειναι ποικίλα. Παλιότερα υπήρχε έντονος Αντιαμερικανισμος, οχι εντελώς αβάσιμα, που σημερα λόγω κρίσης εχει εξασθενήσει κι εχει δώσει την θέση του σε μίσος κατα της Γερμανίας. Γιατι παντα πρεπει κάποιον να μισούμε. Ο αντιαμερικανισμος εκείνα τα χρονια πήρε μεγάλες διαστάσεις και παράλογα απομεινάρια του υπάρχουν ακόμα και σημερα.

Η Αμερική παρενέβη πολλές φορες στα εσωτερικά άλλων χωρών σαν υπερδύναμη, είτε γιατι της το ζήτησαν είτε γιατι προασπίζε δικα της συμφέροντα. Άλλοτε πρόλαβε καταστάσεις άλλοτε δημιούργησε δυσαρέσκεια. Άλλοτε ακόμα και κατω απο την σκέπη διεθνών οργανισμών οπως του ΟΗΕ, πάλι υπήρξαν μομφές.
Σημερα έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μερος της ζωης μου στην Αμερική, μπορω να πω δυο λόγια σημερα για την χώρα που γιορτάζει την επαιτειο της ανεξαρτησίας της και για τον λαό της.

Η Αμερική ειναι βαθειά δημοκρατική χώρα. Μπορει εμεις να είμαστε η γενέτειρα της δημοκρατίας, όμως όσο εφάρμοσε η Αμερική τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν το εκανε καμια αλλη χώρα. Αυτο που λέμε ” ίσες ευκαιρίες ” , εφαρμόζεται σε κάθε πολιτεία αλλα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Υπάρχουν νόμοι κατα του ρατσισμού, διότι ρατσισμός υπαρχει, ας μη γελιόμαστε, που εφαρμόζονται αυστηρότατα ακόμα και στην διατύπωση απόψεων. Παράδειγμα η πρόσφατη ιστορια με τον Σερμαν. Στον χώρο εργασίας ο σεβασμός ειναι πάνω απο φυλή, χρωμα, φύλο και ηλικια. Επισης υπαρχει νόμος για την απορρόφηση με ποσοστά όλων των παραπάνω κατηγοριών. Σε αυτο μπορει να βρει κανεις αρνητικά στοιχεία, όμως μια χώρα τεράστια δεν μπορει να υπάρξει δημοκρατία χωρις αυστηρούς νομους, που κατα κάποιον τροπο θα τους προστατεύσουν ολους.

Διάβασα καπου οτι ο λαός της Αμερικής ειναι αχταρμάς και δεν μπορεις να τους κρίνεις. Να μου επιτρέπει, σε κλίμακα πιο αχταρμάς απο εμάς τους Ελληνες δεν γίνεται. Ναι λοιπόν, ειναι συνοθυλευμα απο πολλές φυλές, προέρχονται απο διάφορες χώρες, μιλούν διάφορες γλώσσες. Ειναι όμως λαός ομοψυχος. Απο τον σοφιστικε Νεοϋορκέζο, τον τυπικό Αμερικανό της μεσοπολιτειας, τον χαλαρό Καλιφορνεζο, και τον συντηρητικό Τεξανο, ολοι στηρίζουν την απόφαση του προέδρου τους κυριως σε θεματα διεθνή, και τον αποκαλούν πρόεδρο, εστω κι αν δεν τον ψήφισαν.

Σε θεματα κοινωνικά εχει υπαρχει χώρα φιλελεύθερη, που σημαινει οτι το κρατος δεν εφαρμόζει σοσιαλιστικές πρακτικές. Δεν θα το κρίνω εδω αυτο. Μαλλον θα πω οτι τα θεματα υγείας και παιδείας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προνόμιο συγκριτικά με σοσιαλιστικές πρακτικές. Όμως κάθε εργαζόμενος – και τελευταια κάθε πολίτης- μπορει να εχει ασφάλεια υγείας, σε ενα συστημα όμως που δυστυχώς άγεται και φέρεται απο τις φαρμακοβιομηχανίες. Παρ´ ολα αυτα, ο κοσμος έρχεται στις ΗΠΑ, οταν προκύψει σοβαρό πρόβλημα. Η έρευνα και η εφαρμογή των επιστημών, εχει αντίκτυπο σε ολο τον κόσμο.

Για την παιδεία, επειδη εχω σπουδάσει και στην Ελλάδα και εδω, δεν μπορω παρα να πω οτι ειμαι ευγνώμων για την Ελληνική μου παιδεία απο όλες τις απόψεις, δεν μπορω όμως παρα να θαυμάσω και τις Αμερικανικές μεθόδους . Έζησα επτά χρονια σε Αμερικανικό πανεπιστημιακό campus και όσα έμαθα ανάμεσα σε μια πανσπερμια φοιτητών και καθηγητών δεν θα τα μάθαινα ποτε στην Ελλάδα. Οχι μόνο ακαδημαϊκά, αλλα και κοινωνικά. Οι ευκαιρίες για δωρεάν εκπαίδευση ακόμα και σε μεταπτυχιακά, ειναι πάμπολλες. Αρκεί να υπαρχει δουλεια και θέληση. Δεν πλήρωσα ούτε ενα σεντ δίδακτρα ολα αυτα τα χρονια, αν και ξένη, γιατι δοκιμάστηκα πρωτα και εργάστηκα πολυ σε έρευνα που χρηματοδοτούσε το κρατος. Με λίγα λόγια ο αμερικανός φορολογούμενος πλήρωσε εμένα.

Συνεχίζοντας με τα κοινωνικά, η Αμερική εδω και πολλα χρονια δοκιμάζεται με τον μεταναστευτικό πρόβλημα. Πολλές φορες μέθοδοι αποτροπής του ακούστηκαν άδικοι και ισως να ήταν. Οταν μια χώρα ευημερεί, ειναι λογικό να γίνεται προορισμός. Σημερα υπάρχουν πολιτείες η κομητειες όπου μιλούν μόνο ισπανικά. Στο Μαιαμι που πήγα πρόσφατα, εξυπακουεται οτι θα σου απευθυνθούν στην ισπανική γλώσσα.

Εδω λοιπόν στον αχταρμά του DC, διότι εδω εχουμε όλες τις φυλές, υπαρχει ένας δρόμος – η 16η οδος και στα βόρεια η λεωφόρος New Hampshire – όπου υπάρχουν εκκλησίες και τεμένη για κάθε πίστη και λατρεία. Ελεύθερα και με σεβασμό. Παρ´ ολα αυτα, σε κανενα σχολειο δεν γίνεται προσευχή η καποια εκδήλωση θρησκευτική εκτος απο τα ιδιωτικά που έχουν σχέση με καποια θρηςκεια. Έχουν συμβεί κατα καιρούς παρατράγουδα; Σαφώς, παντου συμβαίνουν, όμως η χώρα αχταρμάς, εχει νομούς και τους τηρεί.

Η Αμερική εχει προβληματα; Ναι ποια χώρα δεν εχει! Εχει με θεματα που διχάζουν τους συντηρητικούς με τους φιλελεύθερους για χρονια, οπλοχρησία, εκτρώσεις, και αλλα τα ξερετε. Τα διαφορα λόμπυ επηρρεαζουν τα παντα, οταν όμως ψηφιστεί ο νόμος, και ο θεός να εισαι, εισαι υπόλογος. Η ελευθερία σου προστατεύεται.

Οι ΗΠΑ ειναι μια χωρα που μεσα σε τριακοσια χρονια εφερε τον πολιτισμο της Ευρωπης , λαους απο την Αφρικη και αλλους ισπανοφωνους μεταναστες απο την νοτιο Αμερικη, εφηρμοσε δημοκρατικους θεσμους,  εγινε υπερδυναμη, εγινε αγαπητη και μισιτη.  Επαιξε ρολο καθοριστικο στην πορεια του πλανητη.   Πηρε την τεχνη και την εκανε βιομηχανια, πηρε την βιομηχανια και την εφτασε στο απογειο της.  Εστειλε ανθρωπο στο φεγγαρι και ξεπερασε τα ορια του γαλαξια. Στηριξε την επιστημονικη ερευνα πολυ, με θετικα αποτελεσματα για ολο τον κοσμο. Με οτι ασχοληθηκε εγινε επιτυχια. Αυτο το ελεγε ο πατερας μου και τον κοιταγα με μισο ματι. Τωρα καταλαβαινω ποσο ανοιχτομυαλος ηταν.  Να λοιπον γιατι οι Αμερικανοι ειναι υπερηφανοι για την χωρα τους.

Η Αμερική ειναι τεράστια χώρα, απο γαλάζιο ωκεανό σε λαμπερό ωκεανό που λενε και οι ίδιοι. Για να κρίνεις μια τετοια χώρα δεν μπορεις να πάρεις παράδειγμα μια εμπειρία σου απο επίσκεψη στην Νεα Υόρκη η μια επαφη σου με τυπικό εκπρόσωπο μιας μεσοπολιτειας, ούτε να διαβάσεις το άρθρο μίσους κάποιου άσχετου δημοσιογράφου. Πρεπει να εχεις μια γεύση απο όλες τις γωνιές της. Αν εμένα με ρωτουσες τον πρωτο χρονο που ήμουν στο Οχάιο και με την κοιλιά στο στόμα έτρεχα μεσα στην παγωνιά απο το ενα μάθημα στο αλλο, και το βράδυ οι γάτες έδιναν συναυλία στο επάνω διαμέρισμα, θα σου έλεγα, να τελειώνω και να φεύγω. Χρειάστηκε πολύς καιρός για να γνωρίσω την Αμερική. Μερος του αχταρμά κι εγω, δεν το συζητώ. Που τελικα έμεινε εδω γιατι οι υπόλοιποι το ακαλιασαν με αγαπη και του έδωσαν τεράστιες ευκαιρίες, που αλλου δεν θα τις ειχε.
Που κουβαλούσε μαζι του μια Ελληνική καρδια που παραμένει παντα ετσι.
Γιατι αν με ρωτήσεις για ποια χώρα θα πεθαινα, δεν θα το σκεφτόμουν καν η Ελληνίδα.
Happy Independence Day, USA.

Σας φιλω γλυκα.

Advertisements

2 thoughts on “Happy Independence Day USA

  1. H erotisi pou sou kanane poly orea alla h apantisi pou edoses kai me ton tropo pou aneptixes to thema htan kati pou ek merous mou, to mono pou boro na sou po einai
    SYGHARITIRIA. Eime kai ego katoikos/Politis Amerikis kai den eho para na symfoniso mazi sou me ola ta grafomena sou. Good luck to you. HAPPY LIFE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s